1 av 4
Amanda Wisler skulle skött remisser, intyg och annan medicinsk dokumentation. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
2 av 4
"Det ska inte se ut så här i Sverige" säger Amanda Wisler. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
3 av 4
Amanda Wislers inlägg på Facebook fick stort genomslag. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
4 av 4
Nu har Amanda Wisler fått praktiskplats på KS. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Danderyds sjukhus: Vi gjorde fel

Lena Henning: En rad olyckliga omständigheter
1:28 min

Danderyds sjukhus ber om ursäkt efter att ha dragit tillbaka rullstolsburna Amanda Wislers praktikplats. Det ska inte hända igen, säger HP-direktör Lena Henning.

I fredags, tre dagar innan Amanda Wisler skulle börja sin praktik som läkarsekreterare på Danderyds sjukhus, fick hon plötsligt meddelande om att platsen inte längre var tillgänglig. Anledningen var hennes funktionshinder.

– Det var så tydligt att det var för att jag sitter i rullstol, säger Amanda Wisler.

Lena Henning, som är HR-direktör på Danderyds sjukhus, säger att det var en rad olyckliga omständigheter som ledde fram till att hon nekades platsen. 

– Jag beklagar det som har hänt. Vi är ett stort sjukhus och en stor arbetsplats och det är klart att vi har möjlighet att ta emot Amanda och andra som är rörelse- eller funktionshindrade.

Men hur kunde det här hända då?

– Det var en rad olycka omständigheter som ledde fram till det här beslutet. Just på den här platsen fanns inte utrymme för den extra assistenten. Därför fattade de inblandade beslutet att vi inte kunde ta emot henne.

Lena Henning säger att personalen på Danderyds sjukhus nu ska få utbildning och information om frågor som rör ämnet. Alla ska vara välkomna till sjukhuset, säger hon.

Efter att Amanda Wisler skrev om händelsen på Facebook i fredags fick inlägget fick snabbt stor spridning.

– Jag skrev en status, men hade ingen aning om att det skulle få sådan genomslagskraft. Lika nertryckt som man blir av det här, lika peppad blir man av alla som stöttar en!

Efter uppmärksamheten hälsades Amanda tillbaka till Danderyds sjukhus. Men nu är hon inte intresserad av platsen längre, utan ska få praktisera på Karolinska Universitetssjukhuset istället.

För henne handlar det om mer än bara en praktikplats.

– Jag har fått ursäkter och allt det där, men det handlar om att den här sortens fördomar finns. Det är bara en stor sorg som sjunker in när man inser att samhället ser ut så här, säger Amanda Wisler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".