Lena Ringstedt ordförande HSO Stockholms län. Foto: Maud Johansson SR

HSO: Det behövs en ordentlig attitydförändring

5:03 min

– Min första reaktion var: Nej, inte dom också! Så mycket som vi har jobbat med Stockholms läns landsting och vården så blir man lite besviken. Det säger Lena Ringstedt, ordförande för HSO Stockholm efter att Danderyds sjukhus tog tillbaka löftet om en praktikplats på grund av en rullstol och en assistent.

HSO står för Handikappförbundens samarbetsorgan och är en sammanslutning av flera samarbetsorgan som arbetar för att funktionshindrade ska få det bemötande och rättigheter de liksom andra människor, har rätt till. När det gäller just landstingen och de större sjukhusen, är det myndigheter som HSO har återkommande samarbeten och möten med. Därför är det en extra stor besvikelse att det är just ett sjukhus som betett sig så.

– Vi behöver någon som pekar med hela handen uppifrån. Politiker som säger att det här får inte vara så här. Alla människor ska bemötas lika oavsett om de sitter i rullstol eller inte kan prata för sig eller någonting annat, säger Lena Ringstedt.

Hon hänvisar till samarbeten på landstingsnivå, FN-konvention som Sverige har ratificerat och det regeringsbeslut som hade som målsättning att år 2010, då skulle alla behandlas lika i Sverige. Trots det dyker liknande händelser upp.

Amanda Wisler själv tyckte att det behövdes en tydligare lagstiftning. Lena tycker inte helt att det behövs.

– Diskrimineringslagstiftningen är väl inte helt tydlig, men jag tycker att det egentligen inte behövs mer lagstiftning. Däremot en ordentlig attitydförändring. Både bland allmänhet och våra beslutsfattare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista