Man stannar och pratar med en tiggare i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT.

FP vill skicka notan för tiggare till Rumänien

1:37 min

Rumänien ocn andra EU-länder måste ta ansvar för sina medborgare som tigger i Stockholm och betala deras socialtjänstkostnaderna. Det menar Lotta Edholm (FP), skolborgarråd i Stockholms stad.

– Det är dags att Stockholms stad börjar agera lite tuffare mot Rumänien faktiskt, och också att EU gör det.

Aldrig sedan 1920-talets depression har omfattningen på tiggeriet varit så stort i Stockholm som nu, skriver Lotta Edholm och Erik Scheller i en debattartikel i Dagens Nyheter idag. I nio fall av tio är det Romska rumäner som tigger på våra gator, enligt Edholm.

De har inte rätt till försörjningstöd i Sverige men får hjälp på andra sätt. Men nu är det dags att notan hamnar där den hör hemma menar Lotta Edholm - nämligen i Rumänien.

Nu måste Rumänien börja ta ansvar menar hon.

– Det enda som kan hjälpa upp detta, att vi här i Sverige inte längre kommer att ha tiggare på våra gator, är ju att levnadsförhållandena blir bättre i Rumäninen så att människor känner att de kan ha sin försörjning där. Men för att det ska ske måste europeiska länder och EU sätta press på Rumänien.

Det har från annat politiskt håll kommit förslag på att förbjuda tiggeriet. Men det vill inte Lotta Edholm.

– Nej, för de här människorna försörjer sig på det här sätter. Man kan tjäna ihop några tusenlappar i månaden som man skickar hem till sina barn för att de ska överleva. Att ta ifrån den möjligheten tycker jag är förfärligt och cyniskt. Vi måste se till att det land som faktiskt är ansvarigt för sina medborgare tar det ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista