Foto: Anders Wiklund /TT.

Hundratals jobb bort från SJ

1:39 min

SJ gör sig av med 400 anställda och lägger ner flera resebutiker. 210 av jobben finns på huvudkontoret i Stockholm.

I går fick de anställda information om SJ:s sparplaner och i dag vid tiotiden höll SJ pressträffar på flera platser runt om i landet.

– Det är fruktansvärt tragiskt för alla drabbade. Väldigt överraskande eftersom vi sen i höstas har suttit i ett arbete tillsammans med arbetsgivaren för att hitta lösningar på det här sparpaketet som SJ aviserade tidigt i höstas, säger Tommy Jacobsson, vice ordförande för fackförbundet ST på SJ.

Omkring 400 anställda kommer att få gå, varav 237 inom
administrationen. Det är framförallt huvudkontoret i Stockholm samt i Göteborg, Malmö och Krylbo som berörs. Men enligt SJ påverkar inte varslet planerad tågtrafik.

Crister Fritzson, VD på SJ, skriver i ett pressmeddelande:

Vårt mål är att vara kundernas förstahandsval. Därför investerar vi bland annat i moderniserade tåg, utvecklar ännu bättre självbetjäningslösningar för våra kunder och inför kundvärdar på perronger. Men det räcker inte. Vi måste skapa utrymme för sänkta biljettpriser för att vara konkurrenskraftiga. Det innebär att vi måste minska våra kostnader.

Samtidigt meddelar SJ att 17 av företaget 24 resebutiker kommer att försvinna. Försäljningen i resebutikerna minskar och i dag köper allt fler kunder sina tågbiljetter via digitala kanaler eller biljettombud.

MBL-förhandlingar med facket drar nu igång och om några veckor vet man hur den nya organisationen ska se ut, säger Helga Båge, kommunikationsdirektör på SJ.

– Då kommer vi att utlysa de tjänster som blir kvar och då vidtar en ansökningsprocess internt här i Stockholm t ex och då först, när den är klar, vet vi vilka människor som blir kvar och vilka som måste sluta. Den nya organisationen ska träda ikraft 1 maj, säger Helga Båge, kommunikationsdirektör på SJ.

– Så det är en tuff vår för många av våra medarbetare. En mycket, mycket tuff vår, säger Helga Båge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista