Bild från Moderna Museet inleder konståret 2014 med utställningen Dansmaskiner – från Léger till Kraftwerk på Moderna Museet. Foto: Björn Lindberg/ Sveriges Radio

Kraftwerk på Moderna museet

"Fyra blyga män som gillar att dricka öl"
4:46 min

De kommer från Tyskland och sägs ha skapat den elekroniska musiken. Kraftwerk är i Stockholm håller fyra spelningar och ingår i en utställning på Moderna.

Senaste gången som bandet besökte Sverige var 2012 under Way Out West-festivalen i Göteborg. Den här gången har de fyra spelningar på Cirkus i Stockholm.

I anslutning till konserterna öppnar Moderna museet i Stockholm en utställning där Kraftwerk ingår - Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk heter den.

I går var gruppen och besökte Moderna museet.

– Det var lite speciellt måste jag erkänna. Kraftwek är sådana ikoner inom musikvärlden och man vet aldrig hur sådana ikoner kommer att vara. Men det här var verkligen fyra väldigt trevliga, lite blyga män som gillar att dricka öl och åka skridskor, säger Jo Widoff, kurator för utställningen.

Vad är tanken att man ska göra här?

– Det är en 3D-installation som de har använt sig av i sina konserter. Det här är en ny variant, som är gjord för ett museum, som går igenom de åtta mest kända albumen. Jag tycker att det blir mest som ett meditationsrum. Jag kommer in i det totalt, man kan helt slukas.

Jag har aldrig varit med om att så många journalister kommer när en utställning öppnar. Varför är det så stort intresse kring Kraftwerk?

– Kraftwerk är ett grupp som har fans i så många åldrar. De väcker, med sin lite mytiska mediebild, ett ännu större medieintresse lustigt nog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".