Nio av tio tiggare kommer från Rumanien, enligt Edholm (FP). Foto: Fredrik Sandberg /TT.

FP:s utspel om tiggeri får kritik

Jens Möller: Inte möjligt
0:59 min

Folkpartiet vill skicka räkningen för Stockholms tiggare till Rumänien och andra EU-länder. Men förslaget ifrågasätts av Sveriges Radios europakorrespondent Jens Möller.

Är du från Rumänien och tigger i Sverige ska notan också hamna i Rumänien. Förslaget presenterades av Lotta Edholm (FP) och Erik Scheller (FP) på DN debatt idag.

– Det är dags att Stockholms stad börjar agera lite tuffare mot Rumänien faktiskt, och också att EU gör det, sa Lotta Edholm till P4 Radio Stockholm.

Men exakt hur det skulle gå till i praktiken är oklart. Sveriges Radios europakorrespondent Jens Möller följer debatten i Bryssel och säger att Folkpartiets förslag är orealistiskt.

– De nuvarande EU-reglerna ger ingen möjlighet för Stockholms stad att skicka en faktura till Rumäniens regering, eller vem man nu skulle skicka den till, och förvänta sig att få betalt därifrån för den här hjälpen som till exempel hemlösa rumäner skulle kunna få i Stockholm. Det systemet finns inte, säger Jens Möller.

Lotta Edholm (FP) är medveten om att lagen måste ändras om förslaget ska bli genomförbart.

– Det krävs nog ett EU-direktiv för att kostnaden som Stockholms stad har hamnar i Rumänien istället för hos Stockholms skattebetalare, säger hon till P4 Radio Stockholm.

Men enligt Jens Möller finns det inte ens något som pekar på att det här förslaget skulle kunna bli verklighet inom en snar framtid.

– Vad som händer i framtiden kan vi ju inte svära på, men just nu finns det ingenting som tyder på att det här ligger i pipeline.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".