Anställda protesterar mot beslutet. Arkivfoto: Pontus Lundahl /Scanpix.

Psykintensiven försvinner från Danderyds sjukhus

"Bara ett sätt att spara pengar på de som mår sämst"
1:07 min

De två intensivvårdsavdelningarna för psykiskt sjuka, Piva, försvinner från Danderyds sjukhus. Patienterna ska i stället vårdas på vanliga psykiatriavdelningar.

Beslutet från SLSO som är organisatoriskt ansvariga för psykakuten på Danderyd upprör och oroar de anställda, en av dom är sjuksköterskan Rebecka Stiernspetz:

– Vi tror att det kommer bli en ökning av antalet våldsincidenter, då säkerheten på de andra avdelningarna inte är lika skärpt. Plus att antalet patienter kommer att bli fler och det blir svårare att få överblick. Det är ju patienter som är uppvarvade, väldigt psykotiska, hotfulla våldsamma.

Det handlar om totalt tio vårdplatser som kommer att försvinna från den första mars. Något som alltså kritiseras kraftigt av personalen som anser att beslutet äventyrar både  patienternas och de anställdas säkerhet.

Under förra året förekom flera våldsamma incidenter där intagna på intensivvårdsavdelningarna angrep personal. Sjuksköterskan Rebecka Stiernspetz är besviken över hur landstinget hanterat frågan:

– Sättet som det här har skötts är under all kritik, vi har inte fått föra någon dialog med ledningen om det här. Det är ju bara ett sätt att spara pengar där de som drabbas är dom som mår som sämst.

Pressansvarige Peter Carlberg på SLSO säger till P4 Radio Stockholm att "det här inte handlar om en nedläggning utan om en omfördelning av resurser".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".