1 av 4
Duvorna bajsar ner i Sundbyberg. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio
2 av 4
Även cyklarna blir nerbajsade. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio
3 av 4
Nedbajsade cyklar i Sundbyberg. Foto: Björn Lindberg
4 av 4
Duvor bajsar 12 kilo per år. Foto: Henrik Montgomery TT

Duvbajs orsakar spillning - förlåt splittring

Björn Lindberg från Sundbybergs duvtoalett
3:38 min

I Sundbyberg har det blivit en skitig strid om duvbajset vid nedgångarna till tunnelbanan. Vem som ska ta bort träcket är inte helt tydligt, SL eller kommunen. Björn Lindberg rapporterar från Sundbybergs duvtoalett.

Vad säger du om duvbråket i Sundbyberg? Kommentera gärna här.

Det är tidningen "Mitt i" som skriver om att duvorna bajsar otroligt mycket vid en av nedgångarna till tunnelbanan här på Järnvägsgatan, intill matbutik och en liten restaurang. 

Den här platsen tycker duvorna uppenbarligen är en duvtoalett och bajsar ner hela trappan, väggarna ner till tunnelbanan och så på cyklarna som står här uppe i långtidscykelparkeringen. En sundbybergare ska dessutom ha fått duvbajs i håret, uppger "Mitt i". Och det finns en rädsla för att allt det här bajset ska sprida sjukdomar.

Men frågan är varför bajset inte städas bort. Ja, det är här det blir riktigt problematiskt. Det är ingen som vill ta i det här. Och de inblandade skyfflar bajset mellan varandra.

Sundbybergs stad tycker att SL ska städa bort det men SL skyfflar tillbaka och hälsar att "vi har bara anledning att städa upp till sista trappsteget, resten är Sundbybergs kommuns ansvar". Och kommunen vill gärna städa, men det visar sig vara väldigt svårt då man inte får flytta på alla cyklar som står parkerade där. På så sätt sopas duvbajset under mattan.

Chefen för tekniska enheten på Sundbybergs kommun, som lämpligt nog heter Kerstin Fogelberg, säger att man kämpar med näbbar och klor för att lösa det här och det har alldeles nyligen varit ett möte med SL där man kom fram till man tillsammans ska arbeta för att komma fram till en lösning. Det vore väl en fjäder i hatten för alla inblandade om man också lyckas med det.

Och valet av toalett är nog ingen slump. Bara ett stenkast därifrån ligger Duvbo. Och om man tänker på det... Duvbo...så börjar åtminstone jag lägga ihop ett och ett här.

Det finns ju ett uttryck som man ofta hör i moderna amerikanska sitcoms där man säger: "Don't shit where you eat", som betyder att man inte medvetet ska försätta sig i en situation som kan bli obekväm. Till exempel, dejta inte nån på jobbet för vad händer om det inte funkar? Ja, då får man gå där och träffa varandra varje dag och det blir lätt obekvämt.

Duvorna håller naturligtvis till i Duvbo, i närheten av Lötsjöns rika fågelliv, och när det är dags att göra ifrån sig... "don't shit where you eat"... Och så blir det en tur till Sundbybergs centrum. Och eftersom inte duvbajset städas bort här vid tunnelbanenedgången på Järnvägsgatan så tror ju duvorna att det är fritt fram... För det syns ju. Är du duva? Bajsa här!

Men SL och Sundbybergs kommun jobbar alltså på att lösa problemet. Och det skulle väl smaka fågel för sundbybergarna om det gick lite snabbt den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".