En man tigger på gatan. Arkivfoto: Fredrik Sandberg / TT

Tiggare i Södertälje fick böta

Närpolischef: De har blivit tillsagda flera gånger
1:16 min

Polisen i Södertälje har för första gången delat ut böter till tiggare på gågatan. Tre personer fick 800 kronor var i böter eftersom de bröt mot de lokala ordningsstadgarna i Södertälje kommun.

– De här personerna har blivit tillsagda flera gånger att det krävs ett tillstånd för att bedriva den här typen av verksamhet och till slut utfärdade polisen böter, säger Per Carlsson, närpolischef vid Södertäljepolisen.

I Södertälje kommun har möjligheten att bötfälla tiggare funnits tidigare, men enligt Per Carlsson är det först nu polisen haft anledning att göra det, eftersom tiggeriet enligt honom har ökat.

– Mycket av de klagomål vi får är att man i centrummiljön dricker alkohol på allmän plats eller att man som det heter i folkmun, tigger.

Men tror du att böter är ett bra sätt att göra så att tiggeriet upphör?

– I det område där det är förbjudet tror jag absolut att det är ett bra sätt. Det är inte så att du inte får bedriva det här på annan plats i Södertälje, men just där inom det där området får du inte göra det.

Så de som fått böta för att ha samlat in pengar på en plats olovligen kan flytta sig till en annan plats i Södertälje?

– Absolut, om det är utanför det området, säger Per Carlsson, närpolischef i Södertälje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".