Polisnämndens ordförande i Stockholm, Pär Henriksson. Foto: Ulf Bungerfeldt SR P4 Radio Stockholm

Stockholmspolitiker: Tiggare ska inte bötfällas

1:36 min

Stockholms stad tänker inte bötfälla tiggeri - trots att de lokala ordningsföreskrifterna ser likadana ut i Stockholm som i Södertälje, där polisen valt att ge tiggare böter.
- Det är ingen framkomlig lösning här, säger ordföranden i polisnämnden i Stockholm, moderaten Pär Henriksson.

– Det är upp till polismyndigheten själv, det är en självständig myndighet. Men min personliga uppfattning är att det inte löser grundproblemet.
Det är ju inget brott att vara fattig, och det kan inte vara ett brott att be medmänniskor om hjälp om man är fattig eller hungrig, säger polisnämndens ordförande Pär Henriksson
-- Då tycker jag inte att polisen ska jag och bötfälla människor som befinner sig i utanförskap.

Södertäljepolisens, och Södertäljepolitikernas linje att tiggeri på offentlig plats är staffbart, kräver tillstånd och att  den som saknar det riskerar böter fällas - en linje som Marita Lärnestad, moderat ordförande i polisnämnden i Södertälje försvarade i Radio Stockholm igår, möter alltså ingen förståelse från kollegorna i Stockholm. Det trots att  tiggeri och tiggare torde vara mycket vanligare på många platser här än i Centrala Södertälje.

Anna Lindgren i centrala Stockholm tycker hela idén med böter för tiggeri känns ganska löjlig.

– Det blir väl bara jättekonstig administration. Alltså - hur ska dom betala? Ska man utmäta och ska dom hamna hos kronofogden om de inte betalar? Nej det är ju jättelöjligt, säger hon.

Trots att den lokala ordningsstadgan ser likadan ut i Stockholm som i Södertälje - gör ansvariga politiker  i Stockholm en bedömning som skiljer sig helt.  en annan bedömning.

- Det känns främmande att bötfälla tiggare, säger ordföranden i Polisnämnden i Stockholm,  moderaten Pär Henriksson.

Dessutom har jag lite svårt att se hur man ska kunna driva in böterna i ett sånt fall, säger han till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista