Arkivfoto: Pontus Lundahl /Scanpix.

Psyknedläggning ska spara miljoner

Interna dokument visar på besparingar och ökade risker
1:33 min

Interna dokument som Dagens Nyheter tagit del av visar att nedläggningen av intensivvården för psyksjuka på Danderyds sjukhus ska spara 15 miljoner kronor och kan innebära ökade säkerhetsrisker.

Anna Stenseth, samordnande chef för psykiatrin i Stockholms läns sjukvårdsområde, framhöll igår nedläggningen som något positivt.

– Jag tycker att med den erfarenhet som jag har att det finns fördelar för patienterna att man inte har PIVA enheter. Därför då kommer de till en vårdavdelning och kan vårdas hela sin vårdperiod på samma ställe, med kontinuitet i personalen, man behöver inte flyttas när man mår sämre. Vi vet att flyttningar kan innebära risker och att patienter ofta mår bra av att känna sig trygga med den personal de känner och att det gagnar vården.

Men de interna dokument som Dagens Nyheter tagit del av visar att Psykiatri Nordväst räknar med att spara 15 miljoner kronor och att de är medvetna om att nedläggningen kan leda till ökade risker.

Dokumenten visar att Psykiatri Nordväst pressats av Stockholms läns sjukvårdsområde att spara pengar för att täcka ett underskott på 22 miljoner. När verksamheten tittade på hur man skulle kunna spara in pengar, föll valet på intensivvården för psyksjuka, eftersom att en högre personaltäthet och högre säkerhet kostar mer än vanliga vårdplatser.

Dokumenten visar också att alla medarbetarte i nuläget inte är utbildade i att bemöta hot och våld från patienter och att nedläggningen kan leda till fler bältesläggningar av patienter.

Anna Stenseth, samordnande chef för psykiatrin i Stockholms läns sjukvårdsområde, har för närvarande inga kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".