Tiggarna fick böter eftar att ha brutit mot ordningsstadgan på Gågatan i Södertälje. Foto: Linn Matikka/Sveriges Radio

Politiker står bakom beslut att bötfälla tiggare

1:24 min

Beslutet att bötfälla tre tiggare i Södertälje trots att det inte är olagligt att tigga får stöd av ledande politiker. Polisen har lutat sig mot de lokala ordningsstadgarna. Helt rätt säger, Marita Lärnestad, moderat ordförande i polisnämnden.

– Ett enigt kommunfullmäktige har fattat beslut om de här ordningsstadgarna, säger Marita Lärnestad, moderat ordförande i polisnämnden.

Tycker du då att polisen använt de här ordningsstadgarna på ett korrekt sätt när man bötfälde tiggarna?

– Ja.

Det inte olagligt att tigga i Sverige, men i Södertälje har alltså ändå tre tiggare bötfällts. Det Södertäljepolisen gjort är att luta sig mot de lokala ordningsstadgarna.

Att de nu för första gången används för att bötfälla tiggare, beror enligt Marita Lärnestad på att tiggarna blivit fler på Södertäljes gator.

– Är det nån som står och spelar dragspel och gör nånting och folk vill lägga en slant i en hatt före jul, ja det går väl till nåt gott ändamål. Men det här känns på en annan nivå i och med att det har varit så mycket, säger Marita Lärnestad, moderat ordförande i polisnämnden.

Marita Lärnestad säger att polisen gjort sitt jobb, men hos Södertäljeborna går åsikterna isär om det var rätt att dela ut böter.

– Nej, utifrån det mänskliga tycker jag inte att de ska får böter, säger Tony Montana.

– Polisen måste ju ta reda på i vilket syfte det var och vilken typ av människor det var som samlade in pengarna och om de har någon organisation bakom sig, säger Eivor Lundgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista