En man hittades ihjälskjuten i en bil i Ulvsunda industriområde i Bromma. Foto: Hampus Andersson/TT.

Författare till Markovics biografi: han såg sig som en riddare

0:29 min

Den förre porrklubbsägaren, huvudkällan till boken "Den motvilliga monarken", såg sig som en riddare som skulle rädda världen.

Mille Markovic blev känd och ökänd för några år sen som huvudkälla till boken "Den motvillige monarken" om kung Carl Gustaf.

– Vi hade pratat om det här flera gånger, jag och Mille, att det här var ett möjligt scenario för honom. Han visste vilken strid han var inne i, säger Beata Hansson, journalist och författare till en biografi om Mille Markovic.

Hon träffade honom senast för två år sedan och säger att han då oftast bar skyddsväst och nästan alltid var beväpnad.

– Han såg sig själv som en riddare, han skulle rädda de goda från de onda. Han skulle rädda världen, säger Beata Hansson.

Vilka var de goda i hans värld?
– Han och de som var i hans närhet just för tillfället.

Beata Hansson beskriver åttabarnspappan Mille Markovic som stundtals karismatisk, impulsdriven, hetlevrad och ”arg på något nästan jämt”. Hon var inte med och skrev den omtalade kungaboken, men beskriver Markovic roll i den så här:

– Han var den porrklubbsägare som omtalades som sa att han haft kungen som besökare och hade bilder på det. Han visade upp dem senare, men de var sannolikt manipulerade på något vis.

På mordplatsen rådde under torsdagskvällen en uppskakad stämning, när många boende i området kom hem från jobbet samtidigt som polisen spärrade av platsen.

– Många kom hem från jobbet, och det är mitt inne i ett bostadsområde det här inträffar. I början var det ganska uppskakande stämning, folk var chockade. Många trodde det var en filminspelning, säger Oscar Forsberg, journalist på Aftonbladet, som var på plats.

Mille Markovic var dömd för en flera brott – bland annat misshandel, narkotikabrott och olaga hot – och uppmärksammad för striden om strippklubben Privé i Stockholm.

Konflikten handlade om att Markovic sa sig ha lämnat över klubben till en tidigare kompanjon, men inte fått betalt. Senare inträffade skottlossning mot strippklubben.

– Polisen hade ett nyckelvittne som hävdade att Markovic varit med och anstiftat det, men under rättegången tog vittnet tillbaka allt. Åtalat lades ned, säger Oscar Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista