1 av 2
Lundsbergselever på väg in till förhandlingarna i tingsrätten. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Rättegången lockade till sig många reportrar och fotografer. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Två elever döms för strykjärnsnollning

1:31 min

Nio elever och en anställd på internatskola Lundsberg utanför Storfors har åtalats för en nollning där en elev brännskadades med ett strykjärn. Två 18-åriga elever, båda från Stockholm, dömdes idag för vållande till kroppsskada.

Övriga sju elever frias, liksom den 47-årige elevhemsföreståndaren. De var samtliga åtalade för olaga hot alternativt ofredande.

Tingsrätten frikänner även samtliga åtalade från åtalen för olaga hot alternativt ofredande och medhjälp. De tio åtalade, nio sistaårselever och en anställd på skolan, har hela tiden nekat till brott. Fem av de åtalade kommer från Stockholms län.

De två dömda eleverna från Stockholm ska, förutom att betala dagsböter på 2000 kronor var, även betala skadestånd till den brännskadade eleven på 19 400 kr.

När det gäller elevhemsföreståndaren så skriver tingsrätten att han visserligen gett sitt tillstånd till att eleverna skulle få använda ett strykjärn under "existensbeviset", som nollningen kallas. Däremot har han aldrig fått klart för sig eller gett tillstånd till att det skulle kunna användas på ett sätt som skulle kunna innebära olaga hot eller ofredande och därför ska han frikännas.
- Han har helt enkelt inte haft hela bilden klar för sig, säger Lars Bjurstam i ett pressmeddelande.  

Det var i augusti förra året som en då 14-årig elev fick brännskada på ryggen i samband med en nollning på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista