Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Planer på ny järnväg på Södertörn

1:31 min

Järnvägen skulle underlätta för både godstrafik och pendlande och bli ett lyft för Södertörn enligt politiker.

Planerna på den nya hamnen i Norvik i Nynäshamn innebär även att det kommer att bli ett betydligt större behov av transporter. Dagens variant innebär att godset körs på väg eller spår till Stockholm och sedan vidare.

– Norviks hamn ger goda möjligheter för tillväxt på Södertörn och då måste även infrastrukturen hänga med, säger Anna Ljungdell, socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn.

– Vi ser ju stora vinster med transporter på järnväg - både för person- och godstransporter. Och eftersom planeringstiderna är så långa gäller det att lyfta de behov och möjligheter som finns.

Idag finns det inga pengar till en tvärförbindelse på Södertörn. Den drygt en mil långa järnvägen skulle till exempel kunna dras mellan Huddinge och Jordbro och troligen kosta mer än en halv miljard att bygga.

Trafikverket som tittar på förutsättningarna menar att dragningen är intressant - men sträckan finns inte med i nuvarande planering enligt Johanna Skur som är samhällsplanerare.

– En järnväg är inte realistisk som det ser ut idag, säger Johanna Skur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista