Hotellet som Mustafa Dagoglus och hans familj bor på ligger invid Årsta partihallar/Foto: Peter Johansson SR

Allt fler barnfamiljer placeras på vandrarhem

1:37 min

Socialtjänsten placerar allt fler barn med sina föräldrar i Stockholm på vandrarhem eller hotell. På sex år har antalet barn som socialtjänsten placerar på vandrarhem eller hotell mer än tredubblats.

En av alla stockholmare som bor på hotell med sina två barn, för att han inte har någon bostad är Mustafa Dagoglus. Han säger att barnen mår dåligt av att inte ha något hem.
- De har blivit jätteaggressiva, vi bor i ett rum, de sover inte, de äter jättedåligt. De är ledsna och mår dåligt, säger Mustafa Dagoglus.

Det är främst mellan åren 2010 och 2013 som antalet barn som socialtjänsten placerat på vandrarhem eller hotell skjutit i höjden. I snitt bodde 258 barn som saknar bostad på vandrarhem eller hotell per månad i Stockholm under förra året. 2010 var det runt 90 barn per månad som bodde på samma sätt. Det visar siffror som socialförvaltningen i Stockholm tagit fram åt P4 Radio Stockholm.

Mustafa Dagoglus är bostadslös och ensamstående med två barn, fyra och fem år gamla. Familjen bor i ett rum på ett hotell vid Årsta partihallar i Stockholm, en miljö som inte är särskilt barnvänlig.
– Jag kan inte släppa dem fria en enda sekund för att det är för mycket lastbilar och de är små och det kan hända vad som helst, säger Mustafa Dagoglus.

Under vintern har han flyttat sex gånger. Han har bott hos kompisar, bland annat i Nynäshamn, Skogås och Nacka. Det har också blivit en tur till Farsta. Barnen har hela tiden gått kvar på sin förskola i Björkhagen i Södra Stockholm vilket gjort att det blivit en del resande.
– De känner sig trygga där, min flicka säger att om jag byter förskola så kanske jag inte tycker om mina kompisar och vad händer då, säger Mustafa Dagoglus.

Mustafa Dagoglus dotter är fem år. Hon drömmer om ett eget rum som hon kan få fylla med Hello Kittyleksaker.
– Jag vill ha mina leksaker, säger hon.

Vad har du dem nu?
– I kartonger, säger hon.

Har du inga leksaker här?
– Nej bara lite, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista