Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) uppmanade stadens byggföretag att bygga snabbare, annars kan de bli av med byggrätten. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Nordin ryter till mot byggbolagen

1:22 min

Bygg nu eller bli av med byggrätten, det budskapet skickar Sten Nordin till byggbolag i Stockholm. Om målet om 140 000 bostäder fram till 2030 ska nås så måste byggföretagen öka tempot.

På ett möte med representanter från byggbranschen och politiker satte Sten Nordin press på byggbolagen. Han vill att när bolagen fått markanvisning av Stockholms stad ska bygget påbörjas inom två år, annars kan man bli av med rätten att bygga på platsen.

- Vi kommer att ta fram mycket mer byggbar mark men det är ingen reserv, det här är mark som ska byggas här och nu, därför att vi har en stor brist på bostäder och vi har bråttom att höja bostadsbygget, säger Sten Nordin.

Håkan Falk, som är VD för HSB bostad, håller med Nordin att en tillsägelse som den här behövs.

- Jag tror att annars kan det fastna så ligger man och drar på projektet allt för lång tid. Jag tror att det kan vara rätt.  Du måste ha en slutpunkt. Oavsett vad det är för typ av avtal som skrivs, så tycker jag att har man inte kommit överens inom en viss tid så ska man kunna bryta avtalet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista