Foto: Patrick Sörquist/TT

Beata Gårdeler vann novellfilmspris

Bästa novellfilm under Göteborgs filmfestival blev "Vännerna" av Beata Gårdeler.

Sex filmer tävlade om det stora novellfilmspriset 2013 under Göteborgs filmfestival. Priset, som består av 200 000 kronor, är instiftat av Svenska Filminstitutet och Sveriges Television och tilldelades under en ceremoni på lördagskvällen till "Vännerna" av Beata Gårdeler från Stockholm.

Filmens handling beskrivs så här: "55-åriga Karen ligger död i sin lägenhet. Månader har gått utan att någon saknat henne. Boutredarna Annika och Samir kopplas in för att hitta eventuella anhöriga och vi får följa Karen på hennes sista resa".

I motiveringen står bland annat "I en skenbart enkel historia väljer man bildmässigt bort åtskilligt med information – ett grepp som samtidigt säger så mycket mer. Och i en sparsmakad dialog distanseras människorna från det obehagliga, till synes onämnbara, men kommer samtidigt varandra så mycket närmare. Filmen fångar ett helt livs existentiella grubblande på 28 minuter och 45 sekunder".

Medverkande i filmen är nyligen Gudlbaggebelönade Anna Bjerkerud samt Alexander Salzberger, Eva Melander, Mats Blomgren, Robin Keller med flera.

Hedersomnämnande fick P.C Jersild-filmatiseringen "En levande själ" i regi av Henry Moore Selder.

"Vännerna" visas på lördagskvällen i SVT 1 klockan 22.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista