Åtalad polis: Man ska slå och slå tills man får effekt

0:33 min

Idag inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt mot en polis som bussade sin hund mot en berusad man och slog honom upprepade gånger med batong.

OBS! Varning för våldsamt innehåll i videoklippet.

Polisen filmades med en mobilkamera under händelsen i juli på Brunnsgatan i centrala Stockholm. Se filmen från händelsen ovan. Varning: videoklippet innehåller våldsamt innehåll.

Polisen själv förnekar brott, men är misstänkt för misshandel alternativt tjänstefel. På måndagsmorgonen startade rättegången i Stockholms tingsrätt.
Den tilltalade försvarade sig i rätten.
-Man ska slå, slå och slå tills man får en effekt, sade hon.

Före ingripandet ska mannen - som själv inget minns - ha slagit andra personer och tagit sönder en fönsterruta, vilket han också åtalats för.
-När jag stannar polisbilen går han fram och slår hårt i rutan. Då inser jag att den här mannen är aggressiv, utåtagerande och labil, säger polisen.

Den tilltalades försvarsadvokat Johan Eriksson säger att det inte rör sig om någon misshandel.
- Hon har aldrig haft för avsikt att skada, säger han till Sveriges Radio.

Om polisen döms för ringa misshandel eller tjänstefel kan hon få behålla jobbet men skulle hon dömas för misshandel kommer hon att förlora det enligt Polisens ansvarsnämnd.

Åklagaren Mats Åhlund inleder med att berätta vad som hände kvällen då polisen misstänks ha misshandlat en man.
-Han var utåtagerande, humörväxlande och förvirrad, säger åklagaren om mannen, som raglade omkring blodig efter att tidigare ha slagit sönder en ruta.

Intresset för rättegången är stort. Kön ringlade sig lång utanför salen i Stockholms tingsrätt, och de flesta fick inte plats på de fyra raderna åhörarbänkar.

Polisen som anklagas för att ha använt för mycket våld sitter i salen mittemot den man som hon ska ha misshandlat. Kvinnan, svartklädd och med mörkt långt hår, lyssnar med knäppta händer på bordet.

Kvinnans advokat Johan Eriksson understryker att hon var ensam polis vid ingripandet, och upplever situationen som obehaglig då hon möter en "aggressiv" nedblodad man som börjar med att slå på polisbilen.
-Han lyder inte heller när hon säger att han ska lägga sig ned, säger advokaten i rätten.

Försvarssidan har kallat ett expertvittne som senare i dag ska intyga att kvinnan i själva verket slår för löst. Batongen ska slås med sådan kraft att den får effekt snabbare, enligt Eriksson.
-Det man lär ut till poliser är att man ska använda batongen tills den får avsedd effekt, tills personen ger sig. Hon slår inte för att skada, säger han.

Mannen som ska ha misshandlats åtalades själv i december misstänkt för bland annat skadegörelse.
-Jag kommer inte ihåg vad som har hänt, så jag vet inte vad jag gjort och inte gjort, säger mannen när han i rätten tillfrågas om vad som hände.

Han blev utkastad från en restaurang, vilket en vän berättade senare. Något han sedan minns vagt är när hunden är över honom.
-Jag får en minnesbild när hunden biter mig, att det gör ont, säger han.

Hunden bet mannen i ljumsken. I 3-4 veckor kunde han "inte göra någonting", säger mannen, och hänvisar till skador bland annat i form av stora blåmärken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista