Foto: Håkan Flank
MAT

Recept: Hållbara fisk- och skaldjursrätter

Kocken Pi Le pratar hållbara fiskrätter
7:40 min

Blev du sugen på heta räkor till middag efter att ha hört måndagens program då Pi Le från Juniorlandskapskock gästade P4 Stockholms studio? Här hittar du några smarriga och hållbara recepten.

Nu har Sveriges första hållbara kokbok för havet kommit. I kokboken Blå fisk finns hållbara recept för dig som "älskar hav. Boken innehåller recept framtagna av Juniorkocklandslaget - alla baserade på MSC-märkt fisk och skaldjur.

MSC, Marine Stewardship Council, har tagit fram boken för att fira 10 år på den svenska marknaden. Kokboken kan laddas ner digitalt från den 27 januari.
- Boken är en gåva till alla som genom sina val bidragit till efterfrågan på MSC-märkt fisk, och som gjort att MSC fått så stor framgång i Sverige. Havsmiljön är den stora vinnaren, när bifångster minskar och bestånden ökar. Vi har hopp om en fortsatt positiv trend både i köken och för livet under ytan, säger Minna Epps, chef för MSC i östersjöområdet.
- Jag tycker det är jättebra och viktigt att vi börjat lära oss mer om hållbart fiske, hållbar konsumtion och just MSC-märkt fisk. Vi måste se till så att även framtida generationer har fisk att äta, säger Pi Le, lagkapten i Svenska Juniorkocklandslaget.

Här hittar du några smarriga recept:

Grillade kungsräkor

Tamarinddressingen

75 gr tamarindpasta

(finns att köpa i välsorterade

och asiatiska matbutiker)

1 vitlöksklyfta

2 msk ostronsås

1 msk fisksås

1 stjälk citrongräs

1 dl vatten

salt och peppar

grillspetten

här kan man självklart välja de

grönsaker man själv gillar mest!

1 dl matolja

250 gr msc-certifierade kungsräkor

2 rödlökar

1 aubergine

1 zucchini

10 minimajs

Dressingen Finhacka vitlöken och lägg i en kastrull. Skär bort 2 cm av toppen på citrongräset, hacka det resterande fint och lägg i kastrullen. Häll övriga ingredienser i samma kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt allt sjuda i 5 minuter. Häll dressingen genom en sil och smaksätt med salt och peppar.

Spetten Skala räkorna, dela löken i fyra delar, halvera minimajsen och ställ åt sidan. Tärna zucchinin och aubergine i ungefär 3x3 cm stora bitar. Varva räkorna med grönsakerna på ett spett och pensla med olja. Grilla på utomhusgrill eller i grillpanna i ca 6-8 minuter så att allt blir mört och färdigt. Pensla rikligt med tamarinddressing på spetten flera gånger under grillningens

Kungsräka med glasnudlar och rostade jordnötter på asiatiskt vis

Snabbpicklade morötterna

3 morötter

2 msk socker

4 msk risvinäger

Kungsräkorna

300 gr msc-certifierade kungsräkor

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk ingefära

1 citrongräs

1/2 röd chili (medium till mild)

1/2 dl olja

2 lime

Fisksåsen

1 dl fisksås

3 dl vatten

1 dl socker

1 chili (medium stark)

4 vitlöksklyftor

1/2 citron

Glasnudlarna

100 gr glasnudlar

2 nävar jordnötter

färsk koriander

 

Morötterna
Skala morötterna och skär i tändsticksstora strimlor.Lägg morötterna i en bunke och strö över sockret och vinägern. Blanda väl och låt dra i 20 minuter.

 

Kungsräkorna
Skala räkorna och lägg dem på ett papper så de fuktar av sig. Finhacka vitlök och ingefära. Skär bort det hårda av citrongräset och finhacka resten. Halvera chilin, skrapa bort fröna och finhacka fruktköttet. Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs de finhackade kryddorna tills de mjuknar. Lägg ner räkorna i pannan och stek försiktigt i ca 3-5 minuter tills de är färdiga. Pressa till slut över limen.

Fisksåsen
Blanda fisksås, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt svalna. Skrapa bort fröna från chilin. Finhacka chili och vitlök och lägg i en stor skål. Slå över den nedkylda fisksåsblandningen och rör om. Pressa i citronsaften och smaka av.

Glasnudlarna
Lägg jordnötterna på en ugnsplåt och rosta i ugnen på 170 grader tills de blir gyllenbruna i ca 5-10 minuter. Låt svalna. Koka upp vatten i en kastrull, lägg ner glasnudlarna och koka enligt förpackningen, ca 2-4 minuter. Hacka jordnötter och koriander grovt. Sila av glasnudlarna i ett durkslag och låt svalna. Blanda nudlarna med jordnötter och koriander. Servera med räkorna och de picklade morötterna.

Kocken tipsar!

Kom ihåg att inte tillaga kungsräkorna för länge om du vill ha dem perfekta.

Recepten kommer från boken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".