AIK kämpar i botten på SHL. Foto: Janerik Henriksson /TT
Vi granskar hockeyn

Svårt bedriva elithockey i Stockholm

1:23 min

Det satsas inte tillräckligt på ishockeyn i Stockholm och Solna. De dåliga förutsättningarna gör det i princip omöjligt för AIK och Djurgården att bedriva hockey på bra elitnivå, menar flera ledande hockeyprofiler.

Vad säger du om krisen inom hockeyn i Stockholmsområdet? Kommentera här.

DEL 1
Så sent som våren 2012 spelade AIK SM-semifinal, nu är klubben sist i SHL, svenska hockeyligan. Djurgården spelar just nu i den näst högsta serien, hockeyallsvenskan, 2010 var klubben i SM-final.

I en rad inslag kommer P4 Radio Stockholm granska hur elithockeyn i Stockholmsområdet har gått från att vara med i toppen till att vara i kris.

Anders Gozzi var tidigare sportchef i AIK. Han hoppade av, eftersom han inte orkade kämpa i motvind mer.

 – Den stora frågan som gjorde att jag ledsnade på sportchefsjobbet i AIK var att inte ha möjligheter att bedriva elitverksamhet på rätt nivå, att kunna ta ut svängarna och träna tillräckligt mycket. Möjligheterna till att kunna göra det är väldig begränsat i Stockholm, det är en stor anledning till att Stockholmshockeyn inte är i topp idag, säger Anders Gozzi, tidigare sportchef i AIK.

Ingvar "Putte" Carlsson har varit med och fört Djurgården till en rad SM-guld. Han håller med Anders Gozzi om att det är svårt att bedriva elithockey på högsta nivå.

– Åker man till andra städer så har de möjlighet att träna hur mycket som helst. I Göteborg är man inte långt efter NHL-klubbar när det gäller faciliteteter och möjlighet att utvecklas, med Stockholm i princip har stått still sedan mitten av 80-talet med de här möjligheterna. Det är en av de stora springande punkterna, AIK och Djurgården måste få möjlighet att utmana de andra på samma villkor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista