"Jobbat mycket med säkerheten"

4:07 min

- Vi har jobbat mycket med säkerhet, säger Stefan Persson, projektledare för förstudie tunnelbana till Nacka. Han säger att de säkert kan behöva ha en dialog med Stockholms brandförsvar om säkerheten.

 – Vi har en bra säkerhet på en sån här station, fortsätter Stefan Persson, projektledare, angående den nya planerade tunnelbanestation som ska placeras vid Sofia på Södermalm. Stationen ska ligga på 100 meters djup och hissar ska kunna utrymma tunnelbanestationen vid t.ex en brand.

De krav som finns idag på säkerheten är att två fullastade tåg som tvingas stanna vid stationen ska kunna utrymmas via hissarna. Stefan Persson jämför med skyskrapor där man också utrymmer via hissar. Orsaken till att stationen måste ligga så djupt är att tunneln under Saltsjön måste ligga så pass djupt. Och förutom hiss så kommer det finnas vanliga trappor. Orsaken till att det blir hissar är tiden.

- Vi har tittat på att mata med rulltrappor, berättar Stefan Persson. Men det skulle ta fem minuter med rulltrappor. Med hiss tar det 30 sekunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista