Resenärer på T-centralen. Foto: Fredrik Sandberg /TT.

Stockholm världens näst bästa transportstad

1:02 min

I en ranking av 84 städer runt om i världen uifrån deras transportsystem hamnar Stockholm tvåa, bland annat tack vare att kollektivtrafiken används av så många.

Köpenhamn, Paris, New York, Shanghai, och Bogota är några av de 82 städer som hamnar bakom Stockholm i Urban Mobility index rankning

Stockholm prisas bland annat för att ha världens tredje mest utvecklade cykelbanesystem, skriver Dagens Nyheter som tittat närmare på undersökningen. Utslaget per invånare har Stockholm också en av världens högsta andelar hyrcyklar, 852 stycken, räknat per miljon invånare.

I mätningen framhävs också att den svenska huvudstaden är en världsstäderna med lägst andel kvävedioxidutsläpp och luftpartiklar.

Stockholm får också höga poäng för att så många åker kollektivt. Det finns 0,64 SL-kort per invånare

Men det går inte alltid så snabbt att ta sig fram här. Stockholmare har i snitt 34 minuter till jobbet. Att jämföra till exempel med Helsingforsborna som tar sig till arbetsplasten på 28 minuter.

Kanske är just att få ner restiderna en av nycklarna att ta sig högst upp på prispallen och peta ner Hong Kong, som innehar titeln världens bästa transportstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista