Helena Leander, (mp) med "demonstrationskatter" i Riksdagen. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/Sveriges Radio

Hemlösa katter uppmärksammas i riksdagen

0:54 min

Mängder av gosedjurskatter har idag delats ut till riksdagsledamöter för att uppmärksamma hemlösa katters rättigheter. Det är Djurskyddet Sverige som står bakom aktionen.

– Vi tycker det behövs lagar som ser till att katter får högre status, säger Åsa Hagelstedt på Djurskyddet Sverige.

I Sverige finns uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter och nu under vintern fryser många katter ihjäl samtidigt som katthemmen runt om i landet är överfulla.

En utredning föreslog för över två år sedan ett antal skärpningar i djurskyddslagen för att bättre skydda katterna. Men ännu har regeringen inte lämnat något förslag.

Djurskyddet Sverige manifesterar för ett ökat skydd för hemlösa katter i djurskyddslagen. Manifestationen går ut på att 349 katter överlämnas till varje riksdagsledamot med en liten folder "Jag fryser!".

Just nu ligger en utredning på regerings bord angående bland annat 16-årsgräns för att få ha katt, samt obligatorisk id-märkning av katter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista