Området för utredning av en ny bro är beläget väster om Djurgårdsbron framtill i höjd av förlängningen av Torstenssonsgatans förlängning. Illustration/Trafikkontoret

Ny gångbro planeras till Djurgården

Trafik- och renhållningsnämnden ska nu se över möjligheten att bygga en ny gång- och cykelbro över Djurgårdskanalen väster om Djurgårdsbron. Två olika alternativ ska diskuteras på sammanträdet nästa vecka.

Utredningsuppdraget för en ny gång- och cykelbro mellan Strandvägen och Djurgården väntas tas på trafik- och renhållningsnämndens sammanträde nästa torsdag den 6 februari. Det är Moderaterna som står bakom förslaget.


- Stockholmare och besökare uppskattar Djurgården med dess attraktioner och vackra promenadstråk. Med en ny gång- och cykelbro gör vi Djurgården mer lättillgänglig för gående och cyklister på ett trevligt och miljövänligt sätt, säger Ulla Hamilton (M), trafikborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Det är två alternativ som kommer att utredas, dels en öppningsbar bro, dels en fast bro. Ett beslut att genomföra bygget beräknas komma i augusti 2015 och bron väntas då stå klar hösten efter.
- Det är en fantastisk miljö på och kring Djurgården, vilket är något som stockholmarna uppskattar. Därför är det också viktigt  att bron smälter in i den historiska och vackra omgivningen som Djurgården och vattnet erbjuder, säger Ulla Hamilton.

Diskussionerna om den nya bron har tidigare tagits upp med Stadsbyggnadskontoret, Stockholms Hamnar AB, Sjöfartsverket, Östermalms stadsdelsnämnd, Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Trafikkontoret.

Bron kan ses som ett viktigt element för ett växande Stockholm med visionen om Promenadstaden, skriver Trafikkontoret i sitt utlåtande.

Utredningen beräknas kosta 2 miljoner kronor. Men bygget av bron väntas kosta "tiotalsmiljoner kronor" säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton till P4 radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista