En man tigger på gatan. Arkivfoto: Fredrik Sandberg / TT

Rumänien vill hjälpa Sverige att minska tiggeriet

1:06 min

För bara en vecka sen gick Lotta Edholm, folkpartist skolborggarråd i Stockholms stad ut och sa att Rumänien och andra EU-länder måste ta ansvar för sina medborgare som tigger i Stockholm. Nu erbjuder den rumänska regeringen hjälp.

Det framgår av en dialog mellan den svenska ambassaden i Bukarest och rumänska myndigheter, det skriver nyhetsbyrån Siren.

Ärendet bereds nu på Socialdepartementet, det säger Maria Boustedt Hedvall, ämnessakkunnig i hemlöshetsfrågor på Socialdepartementet:

- Det handlar om ett erbjudande från rumänska regeringen, säger  Maria Boustedt Hedvall.

Det den rumänska regeringen erbjudit är dels polisär hjälp för att stävja kriminella.

Därför fick Stockholmspolisen besök av två rumänska poliser under sex dagar i slutet på december.

En dialog som var mycket givande säger Stockholmspolisen men det finns inga planer på att arbete med gemensamma operativa aktioner i Sverige.

Det andra erbjudandet är en dialog och det är något man nu bereder på Socialdepartementet, och det kan nu bli fler departement som tar ställning i den frågan, säger Maria Boustedt Hedvall, på Socialdepartementet:

Det är en mängd olika intressenter i den här frågan så det återstår att se var det landar, säge rMaria Boustedt Hedvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista