Filip Sandberg, lämnade AIK för hockeygymnasium i Jönköping och spel i HV 71. Foto: Ulf Palm / TT

Hälften av juniorerna lämnar Stockholmshockeyn

1:29 min

Över hälften av juniorerna som representerat Stockholm i TV-pucken väljer att lämna regionen för att gå på hockeygymnasie eller fortsätta sina karriär på annat håll i landet.

– Vi hör det väldigt mycket, att spelarna flyr Stockholm, men den siffran ligger faktiskt konstant de senaste fem åren. Sen ska vi självklart försöka behålla fler spelare och få dem att förstå att man kan få en jättebra hockey- och skolutbildning i Stockholm också, det är klart att vi vill behålla fler, säger Carina Oddsberg, kanslichef på Stockholms hockeyförbund.

P4 Radio Stockholm har en rad inslag uppmärksammat dom problem som finns inom hockeyn i Stockholmsområdet, inte minst att det saknas förutsättningar för att träna på ett bra sätt. Det är svårt med hallar och istider. Det saknas också plats på hockeygymnasierna.

Det får konsekvenser när det gäller de unga spelarna. När de blir äldre väljer alltså varannan som spelat för Stockholm i TV-pucken att lämna Stockholmsregionen för att söka sig till klubbar ute i landet med bättre förutsättningar.

Men det är inte bara det att så många flyttar som oroar Carina Oddsberg, kanslichef på Stockholms hockeyförbund. Flera tonåringar väljer att lägga av med hockeyn.

– Det är fler 15-16-åringar som slutar med ishockey helt de senaste tre åren. Och det måste vi ta tag i och göra något åt, vi vill ju inte att våra tonåringar ska sluta med hockey, säger Carina Oddsberg.

Jenny Borgman är en av många hockeymammor i länet. Hon har två grabbar som spelar. Den yngsta kom nyligen in på hockeygymnasiet i Huddinge. Vilket var tur, annars hade han nog slutat med hockeyn säger Jenny Borgman.

– Det är det enda han lever för, han brinner för det. Så hade han fått nej från hockeyn, då vet i sjutton hur jag skulle kunna motivera honom att bara söka en annan linje, bara gå samhälle eller bygg- och anläggning, säger Jenny Borgman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista