Lo Kauppi är utklädd till man på scenen. Foto: Ylva Lilja /Sveriges Radio.

Vita kränkta män kräver större scen

Skådespelaren Lo Kauppi: Sorgligt egentligen
10 min

Vita kränkta män började som en facebookgrupp som blev en bok, som blev en pjäs. Pjäsen har gått för fulla hus på scener både i Stockholm och i Göteborg. Nu flyttar den till Stora scenen på Södra teatern.

Suget efter pjäsen Vita kränkta män med Lo Kauppi fortsätter. Därför flyttar den nu från Kägelbanan till Stora scenen där den spelas den 31 jan och 28 februari.

– Det är så himla roligt, men i grunden är det ju sorgligt.

Pjäsen handlar om rasism, klyftor och kvinnoförakt och har sin grund i en bok av Kawa Zolfagary, som bland annat uppmärksammar näthatet.

– När man ser kommentarerna samlade så blir det humor. Det blir bara så kul, säger hon och läser upp några exempel;

– "Alla feminister har bara fått för lite kuk" och "Är det inte rasistisk att tycka illa om rasister".  

På scenen spelar Lo Kauppi en man som hatar kvinnor och invandrare.

– För mig handlar inte bara om att skratta åt de här vita kränkta männen. För mig handlar det om att vi har skapat det här samhället genom att ha ökat de ekonomiska klyftorna, genom att släppa alla regler kring arbetsrätt, vilket har gjort att vi har fått rasism, klyftor och arbetslöshet. Man sparkar neråt och för mig blir det sorgligt, säger Lo Kauppi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".