Svår trapp till Medborgarhuset. Foto: Björn Lindberg SR

Ett mer levande och tillgängligt Medborgarhus

"Svårt att ta sig in"
3:48 min

– Det är svårt att ta sig in. Och huset har ett antal år på nacken, berättar Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör i Stockholm. Nu finns det fler förslag på hur Medborgarhuset ska förbättras och öppnas upp.

Hur ska Medborgarhuset på Söder bli mer attraktiv, inbjudande och tillgängligt? Ja, det finns massor av idéer. En handlar om att göra om de klassiska trapporna till sittplatser och en annan att tunnelbaneresenärerna som går av vid Medborgarplatsen ska komma rätt in i husets bibliotek.  

– Vi har tittat, kan vi göra något mer som ger huset ett mervärde? beskriver  Juan Copoví-Mena. Verksamheterna har problem idag, det är inga bra samband mellan verksamheterna.

Rock, sim och bok

Hur sambandet mellan rocklokaler, simbassäng och bibliotek, som idag ryms inom väggarna, ska kunna bli bättre är inte glasklart. Men ett bättre samarbete skulle man vilja uppnå och ett bättre flöde av folk t.ex. från tunnelbanan.

– Ja, hur kan vi ta flödet från tunnelbanan till Medborgarplatsen och in i biblioteket? Koppla så att det blir mer attraktivt, alltså göra en omstuvning så huset blir mer attraktivt, säger  Juan Copoví-Mena.

Kostar 300 miljoner

En renovering och framförallt en utveckling av huset är inte gratis. Stadens tjänstemän räknar med att en störrre satsning på Medborgarhuset kostar cirka 300 miljoner kronor. Själva tillgängligheten är jätteviktig inte minst för funktionshindrade som inte kan komma uppför de stora trapporna. Och en utveckling av huset

– Tittar man på totalekonomin så får man bättre ekonomi om man gör något med huset än om man bara rustar upp det. Då får man in fler verksamheter och bättre hyresintäkter, säger Juan Copoví-Mena.

Nästa vecka ska fastighetsnämnden diskutera och besluta om de ska gå vidare med planering och upprustning av Medborgarhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".