1 av 3
I P4-studion. Foto: Anna Möller/Sveriges Radio
2 av 3
Jay Smith och programledare Helen Ling. Foto: Anna Möller/Sveriges Radio
3 av 3
Väntar utanför P4-studion Foto: Anna Möller/Sveriges Radio

Jay Smith: Jag försöker hitta vuxna Jay

6:20 min

Det har tagit två år ett göra nya plattan King of man. Förre idolvinnaren Jay Smith har behövt tiden för att hitta ett annat uttryck.

Han vann Idol 2010, men efter det tog han en paus i solokarriären och ägnade sig åt sitt band Von Benzo.

Nu är det återigen solokvist som gäller. Det är bara Jay Smith och hans aukustiska gitarr som just nu ör ute på sverigeturné.

– Jag är trött på att vråla om saker som jag var förbannad på när jag var 18, säger Jay Smith.

Jay Smiths publik består till stor del av samma personer som röstade fram honom som Idol-vinnare 2010. Då var han en hårdrockskille, men nu har hans publik fått vänja sig vid en annan musikstil.

– När jag skulle gå solo ville jag göra något som var så långt borta från mitt band jag kunde komma, men ändå vara mig själv. Då började jag se tillbaka på influenser som kommer från föräldrarna. Jag försökte leta efter ett blues'igare lite mer 60- och 70-talssound.

Nu försöker Jay Smith göra låtar som är mindre epokbaserade och som kan överleva trender.

Det tog två år att spela in plattan King om man som släpptes i december. Den tiden har Jay Smith behövt för att landa i sin musik, efter all uppståendelse kring Idol.

– Det tar tid för hjärnan att processera det man har varit med om, och all galenskap efteråt. Man måste stanna upp ett tag och gå igenom känslorna för att till sist få perspektiv.

Efter Idol skrev kvällstidningarna mycket om Jay Smiths hårda liv. Han hade använt hasch och amfetamin och åkte dit för misshandel.

– Jag går i terapi och försöker hålla mig i skinnet.

Hur går det?

– Det går bra.

Hur hanterar du ditt förflutna?

– Jag är lite trött på att prata om det. Jag har redan svarar på det på så många offentliga forum och de flesta som är intresserade av mina snedsteg har nog läst om dem redan. Nu på sista tiden har det faktiskt handlat mer om musik när jag blivit intervjuad i media. Det är jag tacksam över, säger Jay Smith.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista