Det blir bakläxa för Praktiska Nacka. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Praktiska i Nacka kan få böta en halv miljon

1:28 min

För en tid sen stängde skolinspektionen yrkesgymnasiet Praktiska Tumba på grund av brister. Nu har yrkesgymnasiet Praktiska Nacka förelagts med vite på en halv miljon kronor om inte brister åtgärdas.

– Arbetet med de här punkterna är i full gång, säger Patrik Wigelius på Praktiska.

Koncernen Praktiska, med skolor runtom i hela landet, har granskats sedan 2011. I höstas tvingades Praktiska i Tumba att stänga efter ett beslut från skolinspektionen. Men att samma sak skulle kunna hända i Nacka, ser Patrik Wigelius, kvalitets- och mångfaldsansvarig på Praktiska,  som uteslutet.

– I dagsläget finns det ju ingen som helst fara att Praktiska Nacka ska stänga, säger Patrik Wigelius.

I Nacka har skolan drygt 200 elever, och det var vid ett besök förra våren som en rad punkter listades som skolan var tvungen att åtgärda. Vid skolinspektionens återbesök i december kvarstod några delar.

– De brister som kvarstår att rätta till handlar om plan mot kränkande behandling och skolans rutin för behandling av elever med behov av särskilt stöd, säger Thomas Nilsson på skolinspektionen.

Skolan har till den 2 juni på sig att rätta till bristerna, och enligt Patrik Wigelius är de på god väg.

– Vissa är redan avklarade. Det kommer att vara klart inom kort, säger Patrik Wigelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista