Vänsterpartiet: Fler jobb om funktionshindrade kvoteras in

1:22 min

Stockholms Stad måste kvotera in funktionshindrade på kommunjobb för att minska arbetslösheten bland funktionshindrade. Det sa vänsterpartisten Karin Rågsjö när frågan debatterades här i P4 Radio Stockholm under torsdagen.

– Nu är det så att den här majoriteten har suttit i åtta år och nu ser vi en minskning av antalet funktionsnedsatta som får arbete, och då bör man ta till någonting mycket mer effektivt. Då tycker jag att man kanske borde se över kvotering inom staden där det finns massor av olika arbetsplatser som skulle kunna ta emot funktionsnedsatta personer, säger Karin Rågsjö (V).
– Då måste man också ha en bättre dialog med de olika handikappförbunden för att få hjälp och stöd av dem också och råd för hur vi ska kunna anställa flera. Det här är extremt viktigt, annars har vi en grupp som står väldigt långt bort från arbetsmarknaden och bara ökar, och det skapar också en ökad psykisk ohälsa.

Antalet arbetslösa med funktionshinder har ökat med 14 procent i Stockholms län det senaste året. Det har ni kunnat höra här i P4 Radio Stockholm under dagen.

Tittar man bara på Stockholms Stad är ökningen ännu större, 17 procent, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Vänsterpartisten Karin Rågsjös lösning är alltså att kvotera in funktionshindrade på kommunala jobb. Men Ewa Samuelsson (KD),  biträdande socialborgarråd, håller inte med.

– Jag träffar många personer med funktionsnedsättning och handikapporganisationerna. Jag hör inte att man ropar efter kvotering. Däremot samarbetar vi också med Alfa till exempel som särskilt stöttar personer med psykisk funktionsnedsättning för att de ska få arbete.Per Stahre
per.stahre@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista