Charlotte Gainsbourg i Nymphomaniac. Foto: Nordisk Film.

Lars von Triers film - en fyra timmars prövning

4:46 min

Att testa gränser är inget nytt för filmregissören Lars von Trier, och nu gör han det med besked. Hör recensent Björn Jansson tycka till om nya filmen Nymphomaniac. Och hör om tre andra filmpremiärer.

Lars von Trier slår till med drygt fyra timmar sex och samtal. Och då är det en nedklippt version vi får se på dom svenska biograferna. Stellan Skarsgård spelar Seligman, en bokmal som strör citat och visdom han hämtat ur böckernas värld. Han tar hand om Joe, som spelas av Charlotte Gainsbourg. Han har hittat henne blodig och avsvimmad i en gränd, och väl hemma i hans bruna lägenhet berättar hon sitt livs historia som kretsar kring sex, våldsamt, mycket och nästan alltid utan kärlek.

Nymphomaniac som von Triers film heter är en prövning, det är mycket sadism och masochism. Det piskas tills nakna stjärtar blöder och det avverkas partners i rasande fart. Trier själv har kallat filmen en porrfilm, och det är mycket provocerande sex, men kanske inte i dess mest förförande uttryck.

I Nymphomaniac strös också citat, tankar om allt från religiösa uppenbarelser till psykologi när bokmalen Seligman kommenterar Joes missbruksberättelse. Det här är en film för dom som vill debattera, analysera - en film för långa kultursidesinlägg. Men ingen film för den som vill ha en rakare historia, eller underhållning. Jag ger Nymphomaniac en tvåa i betyg, och då vänder jag mig främst till den den vanliga biobesökaren. För Trier-fantasten finns betydligt mer att upptäcka.

Le Week-end är en brittisk film om paret som varit gifta i 30 år och nu reser till Paris på bröllopsdagen. Väl där upplever dom både hat, passion, rus och baksmälla. Och dialogen är som ofta i brittisk film, välskriven.

Le Week-end är för den som kräver mer än bara popcornsunderhållning, och man hinner både känna för och emot huvudpersonerna, flera gånger i filmen. Jag ger den en stark trea i betyg, och skådespelet sitter som en smäck.

Nya Disney-filmen Frost handlar om två systrar. Den ena har en magisk förbannelse över sig, allt hon tar i blir till is och frost. Och när hon råkar frysa ned sin syster stänger hon in sig i det stora slottet. Och systern saknar hennes vänskap. Tiden går och det blir dags för tronskifte, och den äldre systern med förbannelse över sig ska krönas. Folket samlas då för att se kröningen när olyckan är framme.

Ja, jag ska inte avslöja mer. Jag tyckte att det långa stycken i början var skrikigt och inte så vackert, har man växt upp med Djungelboken och sen sett Lejonkungen och några av de klassiska Disneyfilmerna tar det ett tag att vänja sig vid de nya animerade figurerna. Men barnen som såg samma visning som mig, skrattade ganska ofta och levde med. Så mitt betyg blir ändå en trea till Frost.

Delivery man med amerikanske komikern Vince Vaughn i huvudrollen är en typisk dussinkomedi. Historien låter kanske kul, David Wozniak har i sin ungdom donerat sperma. Och trots att han lovades sekretess när han levererade, så kommer nu, flera år senare, advokaterna. 142 av dom 533 barn som han är far till, vill nu veta vem han är och har lämnat in en stämning till företaget han gick till.

Det blir för mycket och för övertydligt. Och mer snubbelhumor än finess. Och något drama är det definitvit inte. Jag ger Delivery Man en tvåa i betyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista