Kammaråklagare Andres Nyberg berättar att hårddiskar, sms och chattkonversationer är delar av bevisningen. Foto: Björn Lindberg, P4 Radio Stockholm.

Skärpt fängelsestraff för pedofilläkare i Sigtuna

0:53 min

Hovrätten skärper tingsrättens dom för den läkare som i november dömdes i Attunda tingsrätt till 2,5 års fängelse för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn. Läkaren dömdes idag till fyra års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.

Det var förra våren som det uppdagades att flera övergrepp ska ha begåtts på en vårdcentral i Märsta i Sigtuna där läkaren själv var ägare och chef. Det handlar bland annat om upprepade sexuella övergrepp mot två pojkar, sex och åtta år.

Läkaren dömdes i tingsrätten för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott. Men nu skärper Svea hovrätt straffet på en av åtalspunkuterna till våldtäkt och dömer mannen till fyra års fängelse istället för 2,5 år.

Med hänsyn till det övergreppets art finner hovrätten att den handlingen är jämförlig med samlag och dömer därför läkaren för våldtäkt mot barn, skriver Svea hovrätt på sin hemsida.

Mannen ska även betala ett högre skadeståndsbelopp, 155 000 kronor istället 80 000 kronor, till den målsägande som utsattes för våldtäkten.

--  Påföljden känns nu mer rimlig sett till det allvar och kränkning som gärningarna inneburit för målsägandena, skriver kammaråklagare Andreas Nyberg i ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista