Karolinska sjukhuset Huddinge. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Hel vårdavdelning med bara inhyrd personal på Karolinska Huddinge

1:57 min

Bristen på sjuksköterskor i i Stockholm har nu gått så långt att landstinget för första gången tvingats bemanna en hel kirurgavdelning med bara inhyrd personal. På Gastrokliniken på Karolinska Huddinge arbetar sedan i höstas 35 hyrsköterskor från ett bemanningsföretag.

Enligt Katarina Averfors, förtroendevald för Vårdförbundet, kan det innebära att patienterna får sämre vård.
– Om man är patient på en avdelning som saknar fast anställd personal så saknas ofta kontinuiteten. Peronalen har inte kunskap om vilken omsorg som krävs, och som patienten har behov av. Det här gastrokirurgi, det är inte fråga om vilken vård som helst, säger Katarina Averfors.

– Jag säger inte att hyrpersonalen saknar kompetens, men det räcker med att att inte hitta i lokalerna, att inte känna varann så väl - eller veta vem man ska kontakta. så är det ju med all uthyrning, säger Vårdförbundets ombud på Karolinska Huddinge, Katarina Averfors.

Efter att nästan alla anställda sjuksköterskor på sjukhusets gastroklinik valt att sluta, ställdes sjukhusledningen i höstas inför valet att antingen stänga verksamheten, vilket inte var möjligt, eller hyra in hela bemanningen för avdelningens sjutton vårdplatser, 35 sjuksköterskor, från ett privat bemanningsföretag.

Verksamhetschef Annika Bergquist säger att man på Gastrocentrum sett precis de problem Vårdförbundet pekar på. Därför har kliniken nu tecknat ett avtal med längre uppdrag för sjuksköterskorna - och mindre personalomsättning än vad som brukar vara fallet med inhyrd personal.

- Idag fungerar vården, men början var det besvärligt, säger Annika Bergquist.

– Det var kommunikationssvårigheter och bristande kunskap om rutiner.

Det tog några veckor innan alla var familjära med förhållandena på avdelningen, och det frestade rätt hårt på den ordninarie personalen, det ska inte förnekas, säger Annika Bergquist.

 Är det här en lösning som eftersträvas? Är det bra på lång sikt?

– Nej, naturligtvis inte. Så här vill vi inte hadet, men alternativet hade varit att inte kunna ge patienterna någon vård, och det hade varit ännu sämre, säger Annika Bergquist,  verksamhetschef för GastroCentrum på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista