Arkivbild

Flest tillfälliga boenden för barn i Stockholms fattigare delar

1:35 min

Flest antal barn som socialtjänsten placerar på vandrarhem eller hotell finns i fattigare områden i Stockholm som Spånga-Tensta, Skärholmen och Rinkeby-Kista. I mars förra året bodde över 80 barn på vandrarhem eller hotell i Spånga-Tensta.

– Ja, det är naturligtvis jättetrist att det blivit så och vi försöker göra det bästa möjliga i den situationen, vi har ju allt fler personer som flyttar till Stockholm, säger Bernt-Olof Johansson, samordnare i bogruppen i Spånga Tensta Stadsdelsförvaltning.

Under flera år har antalet barn som socialtjänsten placerar på vandrarhem eller hotell ökat i Stockholm. 2010 var det runt 90 barn per månad som inte hade något hem och som därför placerades på vandrahem eller hotell av socialtjänsten. Föra året var det  258 barn per månad som bodde på samma sätt.

Tidigare har vi pratat med Saidat som bodde på ett vandrarhem i Skarpnäck med sina fyra barn efter att hon blivit bostadslös efter en brand.

– Vi måste bära mat från köket hela tiden och om man köper mat kommer andra personer och äter upp maten, allt är svårt här med barnen, säger Saidat.

I Stockholm är det främst tre stadsdelar som sticker ut i statistiken, enligt Stockholms stads hemlöshetsstrategi. Spånga-Tensta där det i mars förra året bodde över 80 barn på vandrarhem eller hotell. Rinkeby-Kista och Skärholmen där mellan 30 och 40 barn bodde på samma sätt.

– Det här är en lång kedja och har man blivit bostadslös så är det först tillfälligt boende och sedan jobbar vi så att familjen ska kunna få ett bra boende, säger Bernt-Olof Johansson som är samordnare för bogruppen i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Är du nöjd med ert arbete?

– Ja, jag tycker att vi gör ett helt fantastiskt arbete som kan hitta ett boende för en familj som kommer helt utan någonting, säger Bernt-Olof Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista