Konsthall ska liva upp i Märsta

1:37 min

Nu har en ny konsthall i Märsta öppnat. Förhoppningen är att det ska liva upp Märsta centrum.

En av landets mer välmeriterade nutida konstnärer Maria Miesenberger är först ut med sina verk. Hon tycker det är bra med en ny konsthall så att konsten kommer närmare de som bor i Sigtuna kommun.

– Jag tror att det lokala perspektivet är viktigt. Det måste finnas konst där människor bor. Det är många som inte söker sig till konsten - då får konsten söka sig till dem, säger Maria Miesenberger.

Konsthallen var i det närmaste fullsatt när Maria Miesenberger tog till orda för att guida genom utställningen Rörelse Reflektion. Kring en pelare klättrar en figur mot taket - bronsskulpturer samsas med andra verk av glas.

I ett lite mörkare rum med en hel del speglar blir besökarna en del av konstutställningen.

– Det är bara så roligt att Maria Miesenberger får starta upp här, säger en av besökarna, Margareta Yrlid.

– Det finns många kulturmöten i den här kommunen. Jag är extra glad att det här kulturhuset nu äntligen har öppnat, säger Agneta Tengsand som också hon besökte utställningen på lördagen.

Konsthallen är en del av det nya kulturcentrum där även bibliotek och kulturskola ingår. Här kommer samtidskonst av etablerade konstnärer att ställas ut. Men i höst har traktens folk chansen. Då blir det en jurybedömd konstsalong.

Kulturcentrumet sticker ut där det ligger. Förhoppningen är att det ska liva upp det lite insomnade Märsta centrum, säger Ingela Hermansson, curator och verksamhetsledare på konsthallen.

– Vi har ett centrum i Märsta som är rätt så nedgånget. Och en del lokaler står tomma. Vi vill lyfta kulturen - och att det ska lyfta Märsta, säger Ingela Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista