Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsmarknadspolitik på SKL Foto Ulf Bungerfeldt SR P4 Radio Stockholm

SKL kritisk till fler vårdanställda från bemanningsföretag

1:41 min

Landstingets kostnader för inhyrd personal fortsätter öka, och uppgick förra året till över 2.5 miljard kronor. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ser med oro på utvecklingen. Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsmarknadspolitik på SKL säger att det här skulle kunna bli ett hot mot vårdens uppdrag att utbilda sina anställda.

– Arbetsmiljön, kontinuiteten i vården och de anställdas utbildningsbehov är saker som kan påverkas negativt med ett ökat antal inhyrda anställda från bemanningsföretag, säger Agneta Jöhnk.

– Utbildningsuppdraget kan också bli svårt att uppfylla, ju fler anställda från bemanningsföretag som finns på en avdelning.

– Det blir lite av ett moment 22, det blir då allt svårare att få tag på utbildad personal, säger chefen för avdelningen för arbetsmarknadspolitik på SKL,  Agneta Jöhnk till P4 Radio Stockholm

Enligt SKL är det alltså ingen drömsituation vare sig för vården i sig - eller för de patienter som vårdas på de avdelningar där det är mycket personal som hyrts in från bemanningsföretag. Trots det verkar de senaste årens utveckling hålla i sig  - i Stockholm fortsätter kostnaden för inhyrd personal öka. Orsaken är den svåra bristen på såväl läkare som utbildade sjuksköterskor.  Därför fortsätter bemanningsbranschen att gå bra - inte minst i Stockholmsområdet. 

– Fördelen är ökad flexibilitet,  säger landstingets personaldirektör Maria Englund. Men nackdelen är bristande långsiktighet  -  och högre kostnader. Om vi kunde ha bara anställda sjuksöterskor skulle det vara positivt för vården, säger hon.

– Det skulle förmodligen bli både bättre och billigare. Vi eftersträvar inte fler inhyrda i vården, nu ska vi noga följa upp utvecklingen framöver, säger hon till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista