Foto: Fredrik Sandberg/TT/ARKIVBILD

Krav på folkomröstning om allmännyttan i Nynäshamn

1:37 min

Miljöpartiet i Nynäshamn har startat en namninsamling för att få en folkomröstning om försäljningen av drygt 500 av det kommunala bostadsbolagets lägenheter. Det säger Catrine Ek, som är partiets gruppledare.

– Vi vill ha ett långsiktigt väl fungerande samhälle och där är allmännyttan jätteviktig eftersom vi äger det gemensamt så att vi kan ha ett ekologiskt och ett ekonomiskt och ett socialt hållbart samhälle.

Hur länge har ni känt till den här försäljningen?

– Vi har känt till det i ungefär 14 dagar.

Vad säger du om den tiden?

– Det är ju väldigt kort tidsfrist om man vill starta igång en opinion, om man vill få en förändring. Så att det är inte bra. 

Striden handlar om försäljning av drygt 500 av kommunägda Nynäshamnsbostäders 2700 lägenheter. Lägenheterna som ska säljas ligger på bland annat Hemdalsvägen och Backluravägen.

Försäljningen är egentligen redan klar, och köpare är bostadsbolaget IHF Bostad. Men för att kontraktet ska gälla krävs också ett beslut i Nynäshamns kommunfullmäktige, som tar upp frågan den tolfte februari. Det vill miljöpartiet nu stoppa genom att samla in namnunderskrifter för en folkomröstning. Men för att kunna kräva det måste partiet samla in mer än 2000 namnunderskrifter på en vecka.

Socialdemokraten Anna Ljungdell är kommunalråd i Nynäshamn.

– Vi har ju landat i ett annat ställningstagande i sakfrågan, och vill man då genom att samla in röster för en folkomröstning och tror att det skulle ge ett annat utslag så får man ju naturligtvis göra det.

Det har ju gått kort tid sedan den här affären blev känd för allmänheten och för dem som bor i de aktuella lägenheterna. Varför är det så bråttom?

– Ja, det är ju det som är avtalat om och vi har följt den beslutsordning som vi har, med beslut i kommunstyrelsen och sedan i fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista