Foto: Hasse Holmberg/TT

Ovanligt många åldringsbrott

5:58 min

De ringer på dörren och säger att de ska kolla en vattenläcka. Sedan länsas lägenheten. I januari i år har polisen i city fått in ovanligt många anmälningar.

– Det handlar om att de ringer på dörren och säger att det är något problem med vattenkvalitén, sen har de tagit guld och pengar, berättar Peter Enell, kriminalinspektör vid citypolisen.

Enligt polisen är det ofta mindre löst sammansatta grupper som lurar sig in hos just äldre i hela landet på olika sätt. Förutom vattenkvalitén kan de också lura sig in genom att säga att de ska kolla elementen, värmen, eller att de är kompisar till barnbarnen som är i akut behov av pengar.

– Vi får ofta väldigt dåligt med signalement från de äldre, berättar Peter Enell.

Under hela 2013 anmäldes 80 fall av åldringsbrott i city, fall där man lurat sig in i boendet hos den äldre. Och bara i januari i år har polisen fått 11 anmälningar.

– Det kan drabba väldigt hårt. Ofta är det äldre personer, man känner sig dum och man skäms för att man lurats av de här trevliga personerna, säger Peter Enell.

Den 20 januari greps tre personer i Stockholm, misstänkta för liknande brott.

Peters tips:

Peters tips:
Hantverksbesök ska aviseras i förväg
Titta alltid i tittögat innan du öppnar
Släpp inte in någon i hallen som du inte känner
Den som kommer ska kunna visa yrkeslegitimation

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista