ARKIVBILD Foto: Bertil Ericson/TT.

(S) vill införa specialistutbildning för undersköterskor

1:21 min

Socialdemokraterna i landstinget föreslår nu att undersköterskor ska kunna få specialistutbildning. Idag arbetar allt färre undersköterskor på sjukhus och andra vårdinrättningar - deras arbete tas allt oftare över av sjuksköterskor.
– Alla yrkesgrupper behövs för att göra vården bättre, säger oppositionslandstingsrådet, socialdemokraten Helen Hellmark-Knutsson.

– Vi ser ju att det behövs mer tid för patienterna i vården. Överbeläggingar och underbemanning stressar personalen, och det är hög tid att satsa på undersköterskorna igen, säger hon.

Undersköterskor är idag allt ovanligare yrkesgrupp. Det vill socialdemokraterna i landstinget nu ändra på. För det handlar om en sorts domino-effekt.

– Om sjuksköterskor tar över allt fler arbetsuppgifter från undersköterskorna , och läkarna i sin tur tar över allt mer administrativt arbete, blir det totalt sett mindre tid över till vård av patienterna - och inte minst omsorgen blir lidande, säger Helen Hellmark-Knutsson.

Hur mycket det skulle kosta att införa en sån här specialistutbildning för undersköterskor är inte klart, men regeringen har tilldelat landstinget runt 400 miljoner för att nyanställa personal. Ur den potten skulle pengar till undersköterskor kunna tas, med bättre vård som resultat, i menar socialdemokraterna.

– Det gäller ju också att ge sjuksköterskorna och läkarna tid för den medicinska omvårdnaden, säger Helen Hellmark-Knutsson.

De skulle alltså får mer tid för patienterna på det här sättet?

--Ja, det är vårt absoluta mål att öka patientkontakten och tiden att ge rätt vård, säger oppositionslandstingsrådet, socialdemokraten Helen Hellmark-Knutsson till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista