Hotellet som Mustafa Dagoglus och hans familj bor på ligger invid Årsta partihallar/Foto: Peter Johansson SR

"Barnens rätt borde värnas mer"

8:02 min

– Det är inget barn i Sverige som ska behöva bo på hotell, säger Hans Swärd, professor i sociologi, som studerat hur barn påverkas av att inte ha ett fast hem. Skola, trygghet och hälsa påverkas negativt visar forskning.

– Det är sorgligt att det ser ut på det här viset. Barnens rätt skulle värnas mer, säger Hans Swärd, professor i sociologi vid Lunds universitet, som studerat hur barn påverkas av att inte ha ett fast hem.

Pinsamt

Han har intervjuat barn och föräldrar som under tid saknat fast boende. Barnen tycker det är pinsamt, de skäms och de kan inte ta hem kamrater. Kringflyttandet skapar en otrygghet och en känsla av att inte höra till.

– Det innebär att de inte får andra barn att umgås med, berättar Hans Swärd. De äldre barn vi intervjuat känner också en bitterhet mot samhället som inte kunnat ordna det.

Svårt klara skolan

Att bo trångt med hela familjen gör att det blir stökigt och att det blir slitningar på hela familjen. Att läsa läxor och att klara skolan blir också svårt.

– De är borta ganska mycket från skolan, de har svårt att kunna göra läxorna när de bor i samma rum som hela familjen. Oron för framtiden gör också att man har svårt att koncentrera sig på läxor, säger Hans Swärd.

Forskning visar också att ju längre tid barnen tvingas bo utanför bostadsmarknaden, desto tydligare blir problemen. Svårigheten att klara skolan påverkar möjligheten att få jobb, ohälsan hos föräldrarna påverkar hur barnen mår.

– Barn som växer upp med föräldrar som har socialbidrag har större risk att vara tvungna att söka socialbidrag när de själva blir vuxna, säger Hans Swärd.

Bostadspolitiken är det stora problemet, enligt Hans Swärd.

– Vi har idag inte en riktig bostadspolitik, framförallt inte i storstäderna, säger Hans Swärd. Man behöver ta en helhetsbild av det här. Och det är klart att vi måste prioritera barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista