Sigrid Bárány berättar om köttfri måndag i P4 Extra. Foto: Jan Erik Henriksson / Scanpix

Recept: Så lagar du lax med apelsinsås

Hon vann Sveriges Mästerkock 2012 och vet att hon kan laga riktigt bra mat. Sigrid Barany bjuder här på sitt laxrecept med apelsinsås och fänkål.

Smörstekt lax med apelsinsås och bakad fänkål (4 portioner).
35 minuter.

Du köper hem:

  1. 600 g färsk laxfilé
  2. 2 dl grädde
  3. 1 apelsin
  4. 3 msk färsk hackad dill samt stjälkarna
  5. 2 fänkålsstånd

Du har hemma:

  • Smör till stekning
  • Fiskbuljong, 1/2 tärning eller 1 tsk fond på flaska
  • 2 dl torrt vitt vin (kan ersättas med vatten)
  • 2 msk torr sherry (kan uteslutas)
  • 2 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Kokt ris, quinoa eller pressad potatis till servering

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader. Ansa bort stjälkarna på fänkålen, klyv fänkålen på längden och skär den i klyftor som hålls ihop av rotstocken.

2. Lägg fänkålen i en långpanna och blanda med olivolja och lite salt. Baka i ugnen tills den är mjuk, ca 25-30 minuter.

3. Koka upp vin eller vatten, sherry, grädde och buljongtärning eller fond. Lägg i dillstjälkar och låt koka ihop på medelvärme i 10-15 minuter.

4. Riv zesten från apelsinen och pressa saften. Ta upp dillstjälkarna ur såsen och släng. Rör i apelsinsaft, zest och hackad dill och smaka av såsen med salt och peppar.

5. Salta laxen och stek den i smör på medelhög värme. Den ska ha lite kärna, det vill säga vara lite rå i mitten, annars blir den torr. Låt den vila fem minuter under folie på ett varmt fat innan du serverar den med den bakade fänkålen, såsen och pressad potatis, quinoa eller ris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista