Foto: Ylva Lilja /Sveriges Radio.

Marie Göranzon om Philip Seymour Hoffmans död

14 min

Hela världen sörjer den amerikanska hollywoodstjärnan Philip Seymour Hoffman. Även Dramatens drottning, skådespelaren Marie Göranzon. Hon förklarar varför många duktiga skådespelare börjar med droger.

Marie Göranzon blev bestört över nyheten i söndags, att den amerikanska skådespelaren Philip Seymour Hoffman gått bort. Den 46-årige hollywoodstjärnan hittades död i sitt badrum, med en kanyl i armen. Han misstänks ha dött av en överdos och polisen undersöker om han injicerat orent heroin.

Marie Göranzon förstår varför Seymour Hoffman, och många andra duktiga skådespelare, lever ett ganska destruktivt liv.

– En människa som lämnar ut sig så mycket som han har gjort i sina roller, så måste man bära på en sorts sorg. Når man så långt ner som han gjorde i sina rolltolkningar så förstår man ju att det där var en människa som hade svårt att hantera det där.

Marie Göranzon menar att många skådespelare som blottar sig själva har problem med psyket. Då gäller det att ha ett bra familjeliv och en bra vänkrets för att inte ta till droger, alkohol och tabletter.

– Jag har största respekt för det där. Det är bara så sorgligt att ingen hann fram, säger Marie Göranzon om Philip Seymour Hoffmans bortgång.

Själv tar hon hjälp av sina vänner när hon känner sig nere.

– När man mår dåligt eller inte känner sig på topp så tycker jag att det känns bättre att bjuda ut en nära vän på middag. Det är faktiskt billigare än att gå till en psykoterapeut. Många gånger kan kloka kärringar vara väldigt bra att prata med. Det har jag använt mig av i hela mitt liv. Det är en väldigt bra hjälp alltså, säger Marie Göranzon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista