1 av 3
Katarina Wide, barnneurolog på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Huddinge. Foto: Ulf Bungerfeldt/SR Radio Stockholm
2 av 3
Del av barnmottagningen idag. Foto: Ulf Bungerfeldt/SR Radio Stockholm
3 av 3
Här kommer nya Barncentrum att stå klart om drygt två år. Foto: Ulf Bungerfeldt/SR Radio Stockholm

Sjuka barn får egen avdelning på Huddinge sjukhus

Läkare: Vi kommer kunna samarbeta bättre
1:34 min

I flera år har Astrid Lindgrens Barnsjukhus varit spridd på olika håll i Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men nu ska närmare 60 miljoner satsas på ett samlat barncentrum.

Barnmottagningen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Huddinge ska få en egen samlad avdelning, vilket har varit mycket efterlängtat.

Katarina Wide, barnneurolog på mottagningen, ser med glädje på den kommande förändringen.

– Det handlar dels om att det blir en arkitektoniskt utformad mottagning - också för dagvård, med trevlig och trivsam miljö, men också att alla yrkesgrupper som samarbetar om barnens vård kan sitta nära varann, säger hon.

– Om samarbetet kan ske över de olika klinikgränserna, så blir det ju för patienternas bästa. Många barn som vårdas här har ju komplexa sjukdomar och sitter läkare och sjuksköterskor samlat, så kan vi samarbeta bättre, säger barnneurologen Katarina Wide.

3 400 kvadratmeter, samlat i entréplanet på plan 5 på Huddinge sjukhus, blir stor skillnad mot dagens provisoriska tillvaro på olika våningsplan.

59 miljoner ska det kosta, och formellt klubbas beslutet på torsdag.

Under nästa år ska första delen av den nya mottagningen tas i bruk, resten ska stå klart 2016.

Bland det som patienterna kommer märka är längre öppettider, möjlighet att ta emot betydligt fler som söker vård än idag.

– Sjukhuset är ju så stort, om man ska träffa flera läkare kan man få gå jättemycket säger han. Då blir det ibland  så att man inte hittar riktigt eller kommer för sent. Så om allt hamnar på ett ställe blir det nog mycket bra, säger Nazmi Moustafa som besöker sjukhuset med sin svårt sjuka dotter.

Beslutet att satsa 59 miljoner på ett nytt samlat barncentrum på Huddinge sjukhus ska alltså klubbas formellt på torsdag den här veckan.

En av politikerna bakom projektet, biträdande finanslandstingsrådet Charlotte Broberg (M) säger att ett samlat barncentrum på Huddinge sjukhus är väl värt de pengar det kommer kosta - runt 60 miljoner.

– En del av de nuvarande lokalerna är dessutom ganska slitna och var ju inte tänkta att användas för barnmottagning från början, säger hon till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".