Eddie Friberg, VD för SHIS Bostäder står i en av de nya genomgångslägenheterna för barnfamiljer som ligger i Vällingby. Foto: Mika Wallgren/Sveriges Radio

Stor efterfrågan på tillfälliga bostäder

1:39 min

Allt fler hemlösa barnfamiljer placeras tillfälligt på vandrarhem och hotell av socialtjänsten. Ett alternativ är så kallade genomgångslägenheter som socialtjänsten fördelar. Men trycket är stort.

– Vi har en ständig ström av ansökningar till oss och när man tänker på hur många som bor på vandrarhem så är det ju en indikation på att det finns en stor efterfrågan, säger Eddie Friberg, VD för SHIS Bostäder.

I en genomgångslägenhet får man bo i högst fem år. Under tiden får familjen hjälp med att söka ett eget förstahandskontrakt och det är målet för alla hyresgäster hos SHIS Bostäder.

Totalt finns drygt 200 lägenheter för barnfamiljer i beståndet och fram till 2016 planeras för ytterligare ett fyrtiotal.

Idag invigs 25 lägenheter i Vällingby. Eddie Friberg, VD för SHIS, står i en av dem.

– Det här är en tvåa på 60 kvadratmeter. Mycket lämplig för en mindre familj. Två makar med barn eller en ensamstående förälder med barn, säger han.

I huset i Vällingby har familjer flyttat in sedan november. Det står fortfarande några lägenheter tomma men det kommer inte dröja lång tid innan även de har fått sina hyresgäster. Även om förmedlingen sker via socialtjänsten så är det hyresgästerna själva som står på kontraktet.

Eddie Friberg betonar att man arbetar med ett barnperspektiv och man samarbetar med frivilligorganisationer för att kunna erbjuda exempelvis läxhjälp.

– Jag tycker att vi erbjuder de barn som bor hos oss en trygg och värdig boendemiljö. Vi har personal som stöttar familjerna och vi har ett nära samarbete med socialtjänsten.

– Jag tror att vi skulle kunna ytterligare lägenheter. Det vore inga bekymmer att hyra ut dem, säger Eddie Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista