Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Maten som gör dig nostalgisk

"Sweet chili sås var 90-talet ketchup"
9:11 min

Flygande Jacob på 70-talet. Hasselbackspotatis på 80-talet. Tacos på 90-talet. Quinoasallad på 2000-talet. Matskribenten Joanna Drevinger släpper boken Matnostalgi där hon går igenom svenskarnas matvanor, årtioende för årtioende.

Vilken är din favorit bland matklassikerna? Berätta här!

– Det skulle gå ganska snabbt och man skulle inte förhäva sig. Istället var det lite av ett nödvändigt ont. Man använde mycket konserver och fryst mat, stuvningar på burk och varma mackor, sammanfattar Joanna Drevinger maten på 1970-talet.

På 80-talet blev det högkonjuktur och restaurangerna började sälja rysk kaviar och champagne. Då skulle det bli lite mer lyxigt med mat.

– Affärsmän åt ganska dyra luncher på krogen och drack vin till, något som idag ses som otänkbart. Men det här sped sig in i hemmen lite, det skulle vara lite tjusigare.

Hemmen började laga olika mousser och patéer. Samtidigt tog köksmaskinerna plats i köken. Svenskarna fick upp ögonen för både mikrovågsugnen och bakmaskinen.

– Vi älskade köksmaskinerna! Mikron presenterades som den universella köksmaskinen. Man kunde laga en hel måltid i den sa man - en trerättersmåltid, säger Joanna Drevinger.

På 90-talet började vi inspireras mer och mer av matkulturer i andra länder, både i och utanför Europa.

– Sweet chili sås minns väl många, det var väl 90-talet ketchup!

I boken bjuder Joanna Drevinger på recept på alla gamla klassiker. Man får lära sig att återuppliva 70-talets Hawaikassler och päron med After Eight, 80-talets sniglar i vitlök och Banana split, 90-talets tackopaj och gino och 2000-talets Moule Marinières, surdeg och cupcakes med frosting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".