Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Filip Fastén Årets Kock 2014

Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.

Det blev tre Stockholmskockar i topp då Årets Kock 2014 avgjordes idag. Första platsen tog Filip Fastén som  var den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna att på fem och en halv timme skapa två varmrätter.

Huvudråvaran i den första tävlingsuppgiften var svensk anka, som pesenterades helstekt med apelsinsås samt med tre tillbehör av
potatis, spetskål och gul lök. Ankan trancherades inför juryn.

I den andra tävlingsuppgiften var huvudråvaran skrei med 14 färska, handplockade, norska pilgrimsmusslor.

Vid prisceremonin på Stockholm Waterfront idag fick Filip Fastén ta emot
guldmedaljen av H.K.H. Prins Carl Philip.

Filip Fastén är 24 år och jobbar på Restaurant Frantzén i Stockholm.

Juryns motivering lyder

Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi.

Silvermedaljen gick till Martin Brag, Stockholm och bronset till Jesper Bogren,
Stockholm.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".