RFSL:s ordförande tillbaka i Stockholm efter att ha gripis i samband med OS-invigningen

16 min

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund från Stockholm hölls kvar på polisstationen i Moskva efter att ha deltagit i en manifestation med ryska aktivister i samband med OS-invigningen under fredagen.

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund och ytterligare en svensk medborgare togs av rysk polis efter att ha deltagit i en manifestation med ryska aktivister på Röda torget i Moskva i samband med OS-invigningen på fredagen. 

Tillsammans med de ryska hbtq-aktivisterna fördes Westerlund och den andra svenska medborgaren till en polisstation. De båda svenskarna släpptes relativt omgående.

Westerlund, ordförande för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, arresterades inte formellt men hölls kvar på polisstationen.

Undermanifestationen sjöng aktivisterna den ryska nationalsången och vecklade ut regnbågsflaggor. 

– Vi följde med några ryska aktivister för att vi ville se hur det gick med deras manifestation. Det tog kanske fem sekunder, sedan blev alla som var där inputtade i polisbilar och körda till stationen, säger Ulrika Westerlund till Sveriges Radio då hon fortfarande är fast i Moskva på fredagskvällen. 

Var du delaktig i manifestationen eller blev du meddragen som publik?

– Vi skulle stödja deras aktion, nynnade med och viftade med varsin regnbågssjal, säger Ulrika Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista