Arkivfoto: TT.

Unga stockholmare super mindre än unga britter

Unga vuxna i Stockholm dricker mindre när de är ute och festar än jämnåriga i Storbritannien. I en studie mättes promillehalten på 795 personer i Stockholm mellan 18 och 30 år under fredags- och lördagsnätter. I genomsnitt hade de 0,74 promille alkohol i blodet.

I en europeisk jämförelse är nivån i Stockholm genomsnittlig, men britterna sticker ut med en klart högre promillehalt, 1,3 promille för män och 1,0 för kvinnor, skriver Dagens Nyheter.

Rapporten kommer från Stad (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem), ett samarbete mellan landstinget och Karolinska institutet. Daniel Müller, projektledare på Stad, är förvånad över den låga promillehalten och säger att bilden av att svenskar är mer berusade än andra européer inte stöds av rapporten.

– Vi har inte riktigt samma suparkultur som tidigare, säger han till DN.

Ett problem vid studien var att det saknades jämförande material från de andra nordiska länderna. Det fanns inte heller några liknande mätningar från Frankrike eller Tyskland. Det innebar att man fick nöja sig med jämförelser från Storbritannien, Nederländerna, Spanien och Slovenien.

Daniel Müller är osäker på om ungdomarna i Stockholm är representativa för ungdomarna i övriga landet, men misstänker att alkoholvanorna kan skilja sig åt från region till region.

– Vi har numera en trevlig restaurang- och krogkultur i Stockholm. Det är möjligt att det sups mer i andra delar av landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".